Ledevaertkerk
In de 15e eeuw was de bevolking Chaam gegroeid en had het voldoende draagkracht om een nieuw kerkgebouw op te richten. In 1463 werd een eigen kerk en parochie bevestigd en rond die tijd zal een nieuw gebouw zijn opgericht. Archeologisch onderzoek heeft aangetoond dat de toren los van het kerkgebouw is gebouwd waarschijnlijk rond 1530. De ruimte tussen de toren en het schip werd later aangevuld. De bouwstijl is de zogenaamde laatgotiek. De kerk heeft een prachtig houten spitsbooggewelf met rozetten.
Na de Vrede van Munster in 1648 namen de gereformeerden het kerkje in gebruik, maar zij hadden alleen het koor en het dwarspand nodig. De preekstoel, de koperen lezenaar en de zandloperhouder dateren nog uit deze tijd. Ouder zijn enkele grafzerken en de Ledevaertklok uit 1392. Het opschrift op de klok luidt: “Ledenaert es miin name miin luut si gode bequaeme MCCCXCCII.” De letter n in Ledenaert is echter ondersteboven gekomen. Dus waarschijnlijk is de klok genoemd naar Sint-Leonardus en komt waarschijnlijk uit een andere kerk of kapel en is bij stichting van de kerk geschonken.
Toen de Duitsers zich terugtrokken in oktober 1944 bliezen ze de kerktoren op. De toren is niet meer opgebouwd. De kerk zelf werd gerestaureerd in 1948-1949, opnieuw in 1971 en de laatste restauratie dateert van 2000. Het is een rijksmonument.