Sinds 1977 verschijnt de periodiek van Carel de Roy in samenwerking met Stichting Streekmuseum Alphen. Heden ten dage vier keer per jaar. Vele artikelen over de geschiedenis en erfgoed van Alphen en omgeving zijn dus geschreven voor onze leden en andere heemkundekringen en geschiedkundige instellingen.

Run is fijngemalen eikenschors, een hulpmiddel in de leerlooierij. Alphen en Riel hebben in het verleden vele leerlooierijen gekend. Na gebruik werd de run nog gerecycled in potkachels. Hete smeulende run werd ook wel gebruikt om te gieten in een ijzeren potje in de “stoof” (houten voetbankje met gaatjes in de deksel). De Runstoof staat symbool voor de belangstelling voor het erfgoed warm te houden of zelfs warm(er) te doen lopen door actief te zijn op het gebied van de heem.

Na zoveel jaren blijkt de Runstoof zijn werk te doen: de vele artikelen over alle decennia heen, mochten steeds op een warme belangstelling rekenen.

U bent ook welkom om een artikel aan te leveren, maar ook als niet lid kunt u een bijdrage leveren. Aarzel niet om die te sturen naar: runstoof.carelderoy@gmail.com

We hebben verschillende exemplaren nog te koop in onze webshop.