Lezing over de Merovingische tijd dinsdagavond 29 april
Johan Hendriks komt in Alphen een lezing geven op 29 april in de zaal bij Happy, Stationstraat 57. Inkom vanaf 19.00 uur, aanvang 19.30 uur.
Gratis entree voor leden, Niet-leden 5 euro per persoon.
Inclusief koffie/thee bij inkom, consumpties daarna wel voor eigen rekening.
Johan Hendriks kennen wij in ons heem nog van “het Verhaal van Alphen.” Een belangrijk deel van het boek en de inrichting van de voorzaal van ons museum heeft betrekking op de Merovingische tijd: er zijn uit die tijd belangrijke archeologische vondsten gedaan hier in Alphen!
“In het laatste kwart van de derde eeuw raakt het gebied tussen Maas, Schelde en Demer ontvolkt als gevolg van migratiestromen en onverantwoordelijk overheidsbeleid.
Meer dan een eeuw is het gebied zo goed als leeg, totdat omstreeks 400 de eerste nieuwe pioniers zich melden in Alphen, Gennep en Prinsenbeek. Zij zijn de voorhoede van een groep die we de Franken noemen en die afkomstig zijn uit de gebieden ten oosten van de Rijn. Dat is geen homogene groep; het gaat vooral om familieverbanden, waarvan we in de vijfde eeuw iets weten over hun woonomstandigheden en dankzij de memorabele vondst van een graf uit 481 in Doornik ook over hun wijzen van omgaan met charismatische leiders.
Dit graf van Hilde-Rik toont dat zulke leiders niet alleen hooggeplaatste krijgsheren zijn met een stevige achterban, ze hebben tevens een belangrijke functie gekregen in het bestuur van Romeinse provincies. Ook zijn zoon Hlodowic is zowel een Frankische krijgsheer als Romeinse bestuurder, maar omdat het gezag uit Italië in de zesde eeuw definitief is weggevallen ziet hij de kans schoon om zich op te werken tot de leider van alle Franken in het gebied ten noorden van de Loire, mede door het uitschakelen van concurrenten. Hij zet vervolgens een belangrijke stap door zich te laten kerstenen, waardoor het Frankische rijk langzaam aan christelijk wordt. Inmiddels neemt het aantal inwoners toe, worden de nederzettingen groter en wordt het dagelijks leven in die periode helderder dankzij uitgebreid archeologisch onderzoek. Met name in onze provincie. Dan blijkt bijvoorbeeld dat er geen Frankische driehoeken hebben bestaan. In de zevende eeuw krijgt de aristocratie grip op deze bewoners en zien we de eerste belangrijke families ontstaan, met name in de Maasregio. Die families gaan de geschiedenis bepalen vanaf het midden van de zevende eeuw.
Hoe zich dit allemaal heeft ontwikkeld wordt ontvouwd tijdens deze lezing.”
